През второто тримесечие на 2023 година емисиите от парникови газове, отделяни

...
През второто тримесечие на 2023 година емисиите от парникови газове, отделяни
Коментари Харесай

България с най-голямо понижение в ЕС на емисиите от парникови газове

През второто тримесечие на 2023 година емисиите от парникови газове, отделяни при развиването на стопанските системи на страните от Европейския съюз, възлизат на 821 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид, което съставлява понижение с 5,3 на 100 по отношение на същия интервал на 2022 година (867 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид). Това сочат оповестените през днешния ден най-нови данни на европейската статистическа организация Евростат.

Регистрирането намаляване значително е обвързвано с динамичността на брутния вътрешен артикул (БВП) на страните от Европейския съюз, което през интервала април-май остава съвсем без изменение по отношение на второто тримесечие на 2022 г. 

България е страната от Европейски Съюз, в която е регистрирано най-голямо намаляване на излъчванията от парникови газове през втората четвърт на 2023 година по отношение на същия интервал на предходната година (-23,7 на сто). Това е съчетано с повишение на растежа на брутния ни вътрешен артикул на годишна основа през второто тримесечие. 

Съществено намаляване на излъчванията от парникови газове е записано и в Естония (-23.1 на сто), и в Нидерландия (-10.3 на сто).

Най-съществено нарастване на излъчванията от парникови газове измежду страните от Евросъюза е регистрирано в Малта (+7.7 на сто), Латвия (+4.5 на сто), Ирландия (+3.6 на сто), Литва (+3 на сто), Кипър (+1.7 на сто) и Хърватия (+1 на сто). 

През втората четвърт на 2023 година икономическите браншове, които са съдействали в най-голяма степен за отделянето на излъчвания от парникови газове, са " промишлено произвеждане " (23,5 на сто), " семейства " (17,9 на сто), " произвеждане и доставка на електрическа сила и на природен газ " (15,5 процента), " селско стопанство " (14,3 на сто) и " превоз и предпазване " (12,8 процента).

Емисиите от парникови газове са се нараснали в 6 от 9 стопански бранша в съпоставяне със същия интервал на 2022 година Най-съществено понижение е регистрирано в бранша " произвеждане и доставка на електрическа сила и на природен газ " (-22 на сто), а най-съществено покачване е записано при " превоз и предпазване " (+1,7 на сто).

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР